Ultimate magazine theme for WordPress.

Θα υποβληθείτε σε γαστροσκόπηση; Αυτά είναι που πρέπει να γνωρίζετε

Η γαστροσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Είναι εξέταση ασφαλής και σύντομη (διαρκεί περίπου 5-15 λεπτά).

0

Τι είναι η γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση (ή ενδοσκόπηση) είναι η εξέταση που επιτρέπει στο γιατρό να διερευνήσει παθήσεις του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου (αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου) χρησιμοποιώντας ένα ευέλικτο τηλεσκόπιο που ονομάζεται γαστροσκόπιο.

Αν κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορούν να διενεργηθούν  ορισμένες επιπλέον διαδικασίες όπως:

Λήψη μικρών δειγμάτων ιστού (βιοψίες).
Αιμόσταση από αιμορραγία ελκών – Κιρσών οισοφάγου.
Αφαίρεση πολύποδων (Πολυπεκτομή).

Επεξηγηματικοί όροι

Γαστροσκόπιο – ένας μακρύς εύκαμπτος πλαστικός σωλήνας (έχει τη διάμετρο του μικρού σας δακτύλου) εξοπλισμένος με μια μικρή κάμερα που επιτρέπει στον γιατρό να έχει μια καθαρή εικόνα του οισοφάγου και άλλων εσωτερικών οργάνων.

Πολύποδας – μια προβολή στην εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου, του στομάχου ή του λεπτού εντέρου.

Γιατί πρέπει να κάνω γαστροσκόπηση;
Οι ασθενείς υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως δυσπεψία ή δυσφορία που υποδηλώνουν την παρουσία έλκους. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων μέσω του γαστροσκοπίου.

Τα οφέλη της γαστροσκόπησης
Μια εναλλακτική μέθοδος για την εξέταση του πεπτικού συστήματος είνα η χρήση  ακτίνων Χ. Η γαστροσκόπηση έχει το πλεονέκτημα συγκριτικά με την ακτινογραφία κοιλίας διότι υπερέχει κατά πολύ στην ανίχνευση παθήσεων  του πεπτικού και επιπλέον επιτρέπει τη λήψη βιοψιών.

Κίνδυνοι από τη διενέργεια της γαστροσκόπησης
Οι επιπλοκές της γαστροσκόπησης, όπως η διάτρηση (τρύπα) του στομάχου ή του τοιχώματος του εντέρου ή η μεγάλη αιμορραγία (που απαιτεί μετάγγιση αίματος) είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Όταν η εξέταση γίνεται μόνο για διαγνωστικούς λόγους με ή χωρίς τη λήψη βιοψιών, έχει υπολογιστεί ότι οι επιπλοκές εμφανίζονται σε λιγότερες από 1 στις 10.000 γαστροσκοπήσεις.

Όταν πραγματοποιούνται επεμβατικές γαστροσκοπήσεις, ο κίνδυνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος και θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που αντιμετωπίζεται και την προτεινόμενη επέμβαση. Ρωτήστε το γιατρό σας ή τον γιατρό που κάνει τη γαστροσκόπηση (γαστρεντερολόγος) σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τυχόν πρόσθετες επεμβάσεις μέσω του γαστροσκοπίου.

Πολύ σπάνια, μπορεί να υπάρξει βλάβη στα δόντια από το στόμιο που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης. Αν έχετε ψεύτικα δόντια, ενημερώστε το προσωπικό πριν από την εξέταση.

Η γαστροσκόπηση μπορεί να γίνει με χρήση ενδοφλέβιας καταστολής. Οι κίνδυνοι από τη χορήγηση καταστολής είναι μηδαμινοί, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή και καρδιακές αρρυθμίες.

Οι σοβαρές αντιδράσεις από την καταστολή μπορεί να είναι πιο συχνές σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ή πνευμονική νόσο. Αυτές οι επιπλοκές συνήθως αποφεύγονται με τη χορήγηση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης και την παρακολούθηση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα.

Μερικοί ασθενείς επιθυμούν να υποβληθούν σε γαστροσκόπηση χωρίς καταστολή, οπότε αν αυτό ισχύει για εσάς, παρακαλούμε να το συζητήσετε πριν την εξέταση.

Προετοιμασία
Συνήθως θα σας ζητηθεί να μην φάτε για 8 ώρες και να μην πιείτε 2 ώρες πριν από τη γαστροσκόπηση.

Ενημερώστε το γιατρό σας πριν από την εξέταση εάν:

Είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε φάρμακο ή ουσία
Παίρνετε αντηπηκτικά δισκία όπως η βαρφαρίνη κ.λ.π
Έχετε βαλβιδοπάθεια.

Έχεται βηματοδότη.

Την ημέρα της εξέτασης
Φορέστε κάτι άνετο και χαλαρό με κοντά μανίκια.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας γαστροσκόπησης;
Ένα σπρέι μπορεί να ψεκαστεί στο λαιμό σας για να τον μουδιάσει, είναι σημαντικό να αφαιρεθούν οδοντοστοιχίες ή γέφυρες από το στόμα.

Μερικοί ασθενείς επιθυμούν να υποβληθούν σε γαστροσκόπηση χωρίς καταστολή, οπότε αν αυτό ισχύει για εσάς, παρακαλούμε να το συζητήσετε πριν την εξέταση. Διαφορετικά, θα σας χορηγηθεί ενδοφλέβια καταστολή μέσω μιας φλέβας στο χέρι σας πριν από τη εξέταση.

Ο γιατρός θα προωθήσει με προσοχή το γαστροσκόπιο μέσω του στόματος σας στον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (άνω μέρος του λεπτού εντέρου).

Η εξέταση συνήθως διαρκεί περίπου 5 έως 10 λεπτά. Οποιαδήποτε δυσφορία στο πίσω μέρος του λαιμού ελαχιστοποιείται με τη χρήση του ψεκασμού στο λαιμό και της κατασταλτικής έγχυσης και βοηθάται από την βαθιά ήπια αναπνοή κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μετά τη γαστροσκόπηση
Οποιοδήποτε ηρεμιστικό που σας δίνεται πριν από τη γαστροσκόπηση είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση της δυσφορίας. Εντούτοις, ενδέχεται να επηρεάσει τη μνήμη σας για μερικές ώρες αργότερα. Ακόμη και όταν η ηρεμιστική δράση υποχωρήσει, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε λεπτομέρειες της συζήτησής σας με το γιατρό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Για το λόγο αυτό ένας συγγενής ή ένας φίλος πρέπει να έρθει μαζί σας αν είναι δυνατόν για να σας οδηγήσει στο σπίτι.

Μετά το ηρεμιστικό δεν πρέπει:

Να οδηγείτε αυτοκίνητο για 24 ώρες
Να χειριστείτε μηχανήματα για 24 ώρες
Να υπογράψτε τυχόν νομικά έγγραφα μέχρι την επόμενη ημέρα
Αναβάλετε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες που ενδέχεται να σας θέσουν σε κίνδυνο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση με καταστολή δεν επιστρέφουν στην εργασία τους την ημέρα της εξέτασης.

Μετά τη γαστροσκόπηση μπορεί να έχετε ελαφρύ πονόλαιμο μέχρι και 24 ώρες.

Leave A Reply

Your email address will not be published.