Διατροφή στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σκόρδας Ν. Κωνσταντίνος

Updated on:

παλινδρόμηση

Αν και η φαρμακευτική αντιμετώπιση αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου, υπάρχουν και κάποιες αλλαγές στον τρόπο διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν τρόφιμα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα;

Η ανοχή του κάθε ασθενούς στα διάφορα τρόφιμα ποικίλει και τα «ένοχα» τρόφιμα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά για τον καθένα. Ωστόσο, τα πολύ πικάντικα ή λιπαρά φαγητά, τα φαγητά με σάλτσα τομάτας, κρεμμύδι και σκόρδο, τα εσπεριδοειδή φρούτα και οι χυμοί τους, τα ανθρακούχα, καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά, τα αρτοσκευάσματα (ιδίως τα τηγανιτά και οι πίτες με φύλλο/σφολιάτα), τα σιροπιαστά γλυκά και η σοκολάτα, αναφέρονται από πολλούς ασθενείς ως μη καλά ανεκτά. Στο πλαίσιο αυτό η τήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής τροφίμων-συμπτωμάτων είναι χρήσιμη. Εάν για παράδειγμα ο ασθενής παρατηρήσει ότι η τυρόπιτα του προκαλεί συχνά συμπτώματα, ευνόητο είναι ότι ο περιορισμός της κατανάλωσής της θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των παλινδρομικών επεισοδίων.

Το μέγεθος της μερίδας… μετράει!

Η κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού επιδεινώνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης και πρέπει να αποφεύγεται. Οι περισσότεροι ασθενείς θα βοηθηθούν από την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποιος ο ρόλος της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία αποτελεί τον σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση και εξέλιξη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνεπώς, η εξασφάλιση και μακροχρόνια διατήρηση ενός υγιούς βάρους αποτελεί το βασικό «όπλο» για την πρόληψη και διαχείριση της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς πρέπει να στοχεύουν σε απώλεια βάρους και στη μακροχρόνια διατήρηση αυτής.

Άλλες χρήσιμες πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Αποφυγή της κατάκλισης 1-2 ώρες μετά το φαγητό. Κατά την οριζόντια θέση το περιεχόμενο του στομάχου είναι πιο εύκολο να παλινδρομήσει προς τον οισοφάγο, ιδίως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Η ανύψωση του πάνω μέρους του κορμού κατά τον ύπνο (και όχι μόνο του κεφαλιού) μπορεί, επίσης, να είναι βοηθητική.
  • Αποφυγή των στενών ρούχων που πιέζουν την κοιλιακή χώρα.
  • Αποφυγή της έκθεσης σε καπνό. Αυτό πρακτικά σημαίνει διακοπή του καπνίσματος για τους καπνιστές και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος για τους μη καπνιστές.

 

Επιμέλεια: Μιχαήλ Γεωργούλης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μερόπη Κοντογιάννη, Επίκ. Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο