Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ) 2021

γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος; Πόσο συχνή είναι;

Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) θεωρείται η κατάσταση που προκαλείται από την παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο που δημιουργεί ενοχλητικά συμπτώματα (δηλαδή συμπτώματα που αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς) και/ή επιπλοκές. Η ΓΟΠΝ είναι μία από τις συχνότερες νόσους του γαστρεντερικού, με 15% του πληθυσμού να έχει συμπτωματολογία 1 φορά εβδομαδιαίως και 7% ημερησίως.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου και πως γίνεται η διάγνωση;

Η ΓΟΠΝ εκδηλώνεται τυπικά με αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου, όξινες αναγωγές, ερυγές, θωρακικό πόνο και ίσως δυσφαγία. Το κύριο σύμπτωμα της ΓΟΠΝ, το αίσθημα καύσου, εμφανίζεται στα 2/3 των ασθενών με ΓΟΠΝ και εκφράζεται ως μια οπισθοστερνική δυσφορία καυστικού τύπου στον θώρακα, ενώ εκδηλώνεται συχνότερα μεταγευματικά.

Μπορεί όμως να υπάρχουν και εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις και έτσι, συσχέτιση έχει τεκμηριωθεί μεταξύ ΓΟΠΝ και χρόνιου βήχα, λαρυγγίτιδας, άσθματος και οδοντικής νόσου.

Η διάγνωση στηρίζεται στα κλινικά συμπτώματα. Διαγνωστική διερεύνηση με ενδοσκόπηση απαιτείται μόνο στους ασθενείς με επιμένουσα συμπτωματολογία παρά τη λήψη φαρμάκων, ή σε εκείνους με παρουσία συμπτωμάτων κινδύνου (όπως αναιμία ή απώλεια βάρους) ή αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία;

Επειδή το οξύ του στομάχου κυρίως ευθύνεται για τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ, η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση του οξέος. Γενικώς οι ασθενείς με επίμονα συμπτώματα ΓΟΠΝ πρέπει να απευθύνονται σε γαστρεντερολόγο. Σήμερα, στη θεραπεία της ΓΟΠΝ κυρίαρχο ρόλο κατέχουν οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Τα φάρμακα αρχικά χορηγούνται για 1-2 μήνες. Όμως, μεγάλο ποσοστό των ασθενών με ΓΟΠΝ θα παρουσιάσουν υποτροπή των συμπτωμάτων μετά τη διακοπή της αρχικής θεραπείας, γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται θεραπεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή ακόμα και δια βίου.