Γαστροσκόπηση

Η Γαστροσκόπηση αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο άμεσης εξέτασης – επισκόπησης του ανώτερου πεπτικού δηλαδή του οισοφάγου, του στομάχου και του πρώτου τμήματος του 12δακτύλου.

Είναι μία εξέταση απλή και παντελώς ανώδυνη η οποία διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά.

Δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή παρά μόνο να παραμείνει νηστικός για 8 ώρες ενώ και μέχρι 2 ώρες πριν την εξέταση επιτρέπεται να καταναλώσει διαυγή υγρά (νερό/χαμομήλι/τσάι) όπως και να λάβει τη φαρμακευτική αγωγή του.

Σε κάθε περίπτωση πριν τη διενέργεια της εξέτασης απαιτείται η λήψη λεπτομερούς ιστορικού εκ μέρους του ιατρού προκειμένου να ενημερωθεί για τυχόν προβλήματα υγείας του ασθενούς, φάρμακα που λαμβάνει όπως και για πιθανές αλλεργίες.

Πριν την εξέταση αφαιρείται τυχόν τεχνητή οδοντοστοιχία και ο ασθενής ξαπλώνει σε αριστερή πλάγια θέση. Τοποθετείται ένας ατραυματικός – πλαστικός φλεβοκαθετήρας συνήθως στο αριστερό του χέρι προκειμένου να χορηγηθεί η καταστολή – μέθη ενώ παράλληλα ο κορεσμός του οξυγόνου του καθώς και οι σφύξεις του παρακολουθούνται από ειδικό μηχάνημα.

Κατά την εξέταση στον ασθενή χορηγείται συμπληρωματικό οξυγόνο από τη μύτη του.

Μετά την εξέταση ο ασθενής παραμένει για λίγα λεπτά στο χώρο ανάνηψης και αποχωρώντας λαμβάνει λεπτομερή έκθεση της εξέτασης – πόρισμα με φωτογραφίες.

Συνήθως μπορεί να φάει άμεσα ενώ για τη λήψη των φαρμάκων του ενημερώνεται από τον ιατρό.

Η Γαστροσκόπηση πραγματοποιείται σε οργανωμένο, σύγχρονο Ενδοσκοπικό Εργαστήριο στην πόλη της Κοζάνης.

Επεμβάσεις

Leave a Comment