Κάψουλα Λεπτού Εντέρου

Η εξέταση του λεπτού εντέρου στις μέρες μας είναι δυνατή χάρη στην ασύρματη ενδοσκοπική κάψουλα.
Πρόκειται για επαναστατική τεχνολογία ευρέως χρησιμοποιούμενη την τελευταία 20 ετία και η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να επισκοπούμε άμεσα (λήψη video) το λεπτό έντερο το οποίο λόγω του μεγάλου μήκους του δεν μπορεί να ελεγχθεί με συμβατικό ενδοσκόπιο.

Οι κυριότερες ενδείξεις της εξέτασης είναι:

  • Η αδιευκρίνιστη αιμορραγία πεπτικού – η οποία είτε επιμένει είτε υποτροπιάζει μετα από προηγηθέντα (-) έλεγχο με Γαστροσκόπηση και Κολονοσκόπηση και η οποία εκδηλώνεται είτε ως εμφανής αιμορραγία (μέλαινα κένωση – μαύρα κόπρανα ή αιματοχεσία – αποβολή ζωηρού ερυθρού αίματος) είτε ως λανθάνουσα αιμορραγία κυρίως με τη μορφή σιδηροπενικής αναιμίας (χαμηλός σίδηρος)
  • Πιθανή νόσος Crohn

Δευτερεύουσες ενδείξεις της εξέτασης αποτελούν:

  • Κοιλιοκάκη
  • Όγκοι λεπτού εντέρου
  • Σύνδρομα πολυποδίασης
  • Πυλαία υπερτασική εντεροπάθεια (σε κιρρωτικούς ασθενείς)
  • Κληρονομικά σύνδρομα – παθήσεις λεπτού εντέρου


Η χορήγηση της κάψουλας γίνεται με τον ασθενή νηστικό (8ωρη νηστεία) ενώ για τις προηγούμενες 24 ώρες ακολουθεί δίαιτα κυρίως με υγρά.
Πριν την κατάποση της κάψουλας ο ασθενής θα λάβει καθαρτικό – τη μισή ποσότητα που λαμβάνεται για την κολονοσκόπηση.
Ο ασθενής φέρει στη μέση του μία λεπτή ζώνη στην οποία στερεώνεται ο καταγραφέας στον οποίο αποθηκεύεται το video της εξέτασης ενώ στο πρόσθιο κοιλιακό του τοίχωμα στερώνονται κάποια καλώδια με τη χρήση αυτοκόλλητων (patches). Υπογραμμίζεται ότι ο ασθενής δεν περιορίζεται από την παρουσία τους.
Η εξέταση δεν απαιτεί την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο αλλά αντίθετα ο ασθενής ενθαρρύνεται να ακολουθήσει το καθημερινό πρόγραμμά του.
2 ώρες μετά τη λήψη της κάψουλας ο ασθενής μπορεί να πιει νερό και να λάβει τα φάρμακά του ενώ σε 4 ώρες μπορεί να φάει ελαφρύ γεύμα.
Ο ασθενής φέρει επάνω του το συνδεδεμένο καταγραφέα για περίπου 12 ώρες οπότε και τον αποσυνδέει. Εν συνεχεία ο ιατρός ΄΄διαβάζει΄΄ την εξέταση και παραδίδει ολοκληρωμένο πόρισμα με φωτογραφίες στον ασθενή.

Επεμβάσεις

Leave a Comment