Διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία σιτίσεως – PEG
Η κατάσταση της υγείας ορισμένων ασθενών, δεν επιτρέπει την επαρκή πρόσληψη τροφής, φαρμάκων και νερού γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την σίτισή τους κατ’οίκον και δυνητικά θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωσή τους.
https://www.youtube.com/watch?v=VZ_2ZKgaKPU
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις προτείνεται η τοποθέτηση διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας, μέθοδος η οποία επιτρέπει τη σίτιση του ασθενούς διαμέσου ενός καθετήρα ο οποίος εξέρχεται από το στομάχι διαπερνώντας το κοιλιακό τοίχωμα.
Πλεονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το γεγονός ότι είναι μία ιατρική πράξη σχετικά απλή, γρήγορη και ελάχιστα τραυματική η οποία πραγματοποιείται με χορήγηση ενδοφλέβιας καταστολής (μέθη).
Εκτελείται με τη χρήση εύκαμπτου ενδοσκοπίου (γαστροσκόπιο) το οποίο εισάγεται από το στόμα και προωθείται στο στομάχι. Εκτιμάται η κατάσταση του γαστρεντερικού σωλήνα και επισημαίνεται το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί ο καθετήρας.
Δεν απαιτούνται ράμματα για τη στερέωση του καθετήρα ο οποίος παραμένει για διάστημα 6 -9 μηνών.
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η τοποθέτηση ανταλλακτικού σωλήνα γίνεται κατ’οίκον καθώς δεν απαιτείται εκ νέου ενδοσκόπηση. Ο καθετήρας σίτισης μπορεί να αφαιρεθεί μόνιμα εφόσον η κατάσταση της υγείας του ασθενούς αναστραφεί και μπορεί να επανασιτισθεί επαρκώς από το στόμα.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι δεν καταργείται η φυσιολογική οδό σίτισης και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει παράλληλα να τρέφεται και να ενυδατώνεται από το στόμα.
Τι είδους προετοιμασία απαιτείται πριν από την τοποθέτηση ενδοσκοπικής γαστροστομίας;
- Διακοπή αντιπηκτικής αγωγής μετά από συνεννόηση των γιατρών
- Έλεγχος της πηκτικότητας του αίματος την παραμονή της εξέτασης
- 8ωρη νηστεία
Ποιες επιπλοκές μπορεί να συμβούν;
- Ο πόνος είναι η συχνότερη επιπλοκή της ενδοσκοπικής γαστροστομίας και αντιμετωπίζεται με τη συστηματική χορήγηση αναλγητικών
Σπανιότερες επιπλοκές αποτελούν: - Η περιστομική λοίμωξη η οποία εκδηλώνεται λίγες ημέρες μετά την επέμβαση με ερυθρότητα, οίδημα, και πόνο γύρω από τη στομία και συνήθως ανταποκρίνεται καλά στη χορήγηση συστηματικών αντιβιοτικών και τοπικών αντισηπτικών
- Η αιμορραγία, εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά και μπορεί να απαιτήσει επαναληπτική ενδοσκόπηση, μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του
- Η περιτονίτιδα. Απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση
Απαιτείται νοσηλεία μετά την επέμβαση και ποιοι κανόνες πρέπει να τηρηθούν;
Μετά την τοποθέτηση της συστήνεται μονοήμερη νοσηλεία. Ήδη από το απόγευμα της τοποθέτησης της γαστροστομίας αρχίζει η χορήγηση διαυγών υγρών ενώ το επόμενο πρωί χορηγείται αλεσμένη τροφή.
Εφόσον γίνεται καλώς ανεκτή από τον ασθενή προχωρούμε στην κανονική, πλήρη σίτιση σύμφωνα με τις θερμιδικές του ανάγκες.
Η περιποίηση του κοιλιακού τραύματος και η διατήρηση της καλής κατάστασης του καθετήρα σιτίσεως μπορούν πολύ εύκολα να πραγματοποιηθούν από το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς καθώς δεν απαιτείται εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα.
θα πρέπει να επικοινωνήσω με το ιατρό μου μετά την τοποθέτηση της γαστροστομίας;
Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό – γαστρεντερολόγο εφόσον:
- Αντιληφθείτε ότι υπάρχει περιστομική φλεγμονή του δέρματος (ερυθρότητα, θερμότητα, πόνος στην αφή ή εκροή κιτρινοπράσινων υγρών.
- Αντιληφθείτε την ύπαρξη πυρετού.
- Ο σωλήνας εφάπτεται σφιχτά ή πολύ χαλαρά γύρω από το δέρμα.
- Πληγώνεται το δέρμα γύρω από το σωλήνα.
- Υπάρχει απώλεια υγρών γύρω από το σωλήνα γαστροστομίας.
- Υπάρχει βλάβη στο σωλήνα γαστροστομίας (σπάσιμο).
- Παρουσιάσετε ναυτία ή εμέτους.
Πώς περιποιούμαι τη γαστροστομία;
Το δέρμα θα χρειασθεί περίπου τέσσερις εβδομάδες για να θεραπευθεί γύρω από το σωλήνα.
Καθαρίστε το δέρμα γύρω από το σωλήνα κάθε μέρα, ή και περισσότερο εάν είναι βρώμικο, με ήπιο σαπούνι και νερό. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε απαλά οποιοδήποτε υγρό, βλέννα ή κρούστα στο δέρμα ή το σωλήνα. Περιστρέφετε το σωλήνα καθημερινά (ξεκινώντας 3-5 ημέρες μετά την εισαγωγή). Μη βάζετε γάζες κάτω από το δίσκο της γαστροστομίας εκτός και εάν σας δοθεί σχετική οδηγία. Μόλις σταματήσει να τρέχει αίμα από την τοποθέτηση (συνήθως την πρώτη ημέρα) δεν υπάρχει ανάγκη για γάζες στην περιοχή.
Το σημείο εισαγωγής του σωλήνα γαστροστομίας είναι φυσιολογικό να είναι κόκκινο, να δημιουργείται κρούστα και να βγαίνει λίγο υγρό την πρώτη εβδομάδα μετά την τοποθέτηση και μερικές φορές ακόμη και περισσότερο.
Μην χρησιμοποιείτε αλοιφές, σκόνες ή σπρέι γύρω από το σωλήνα, εκτός αν σας δοθεί σχετική οδηγία.
Μην τραβάτε τον σωλήνα. Μπορεί να βγει.
Κλείστε το σωλήνα και κολλήστε τον στο κοιλιακό τοίχωμα σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
Μπορώ να κάνω μπάνιο με το σωλήνα γαστροστομίας;
Ναι, μπορείτε να κάνετε κανονικά μπάνιο, συνήθως 4-5 ημέρες μετά την τοποθέτηση. Βεβαιωθείτε απλώς ότι είναι κλειστό το πώμα σίτισης πριν μπείτε στη μπανιέρα.
Τι μπορώ να βάλω σε έναν σωλήνα PEG (γαστροστομίας);
Υγρά. Όλες οι μορφές υγρών (εντερικές φόρμουλες, υγρά και φάρμακα σε υγρή ή διαλυμένη μορφή), μπορούν να χορηγηθούν μέσω του σωλήνα γαστροστομίας. Μην βάζετε ολόκληρα χάπια. Επίσης αλεσμένη τροφή σε ημίρρευστη μορφή. Ξεπλύνετε το σωλήνα με 20ml νερό της βρύσης μετά από κάθε χρήση.
Η τροφή θα δίνεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσω της γαστροστομίας;
Μπορείτε να δώσετε τροφή ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται σύμφωνα με τους χρόνους των κανονικών γευμάτων.
Πώς θα δώσω φάρμακα μέσω σωλήνα γαστροστομίας;
Μπορείτε να δώσετε φάρμακα σε υγρή μορφή ή διαλυμένα σε νερό. Ποτέ μην αναμειγνύετε φάρμακα. Πάντοτε ξεπλύνετε τον σωλήνα με λίγο νερό μεταξύ κάθε φαρμάκου, καθώς και μετά την χορήγηση του τελευταίου φαρμάκου.
Έχει γεύση κάποιος που σιτίζεται μέσω συστήματος γαστροστομίας;
Η γεύση είναι μια αίσθηση της γλώσσας, άρα δεν θα έχετε γεύση των τροφών που δίνονται μέσω του σωλήνα γαστροστομίας.
Τι γίνεται αν βγει ο σωλήνας γαστροστομίας;
Μην πανικοβληθείτε εάν βγει ο σωλήνας. Βάλτε μια καθαρή, στεγνή πετσέτα πάνω από το άνοιγμα διότι μπορεί να βγαίνουν υγρά από το στομάχι σας και επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας για να βάλετε ένα καινούριο σωλήνα. Το άνοιγμα της γαστροστομίας μπορεί να κλείσει γρήγορα (εντός 24 ωρών), γι ‘αυτό επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατόν.
Μπορεί να εμφανισθεί διαρροή από το σωλήνα γαστροστομίας;
Μπορεί να τρέξει λίγο υγρό. Καθαρίστε και στεγνώστε το δέρμα γύρω από το σωλήνα, έτσι ώστε να μην ερεθιστεί. Βάλτε γάζες για να διατηρήσετε το δέρμα στεγνό και να προστατέψετε τα ρούχα σας. Αν το υγρό που τρέχει είναι πολύ σε ποσότητα, μπορεί να χρειασθεί αντικατάσταση του σωλήνα ή κάτι άλλο. Επικοινωνήστε άμεσα με το γαστρεντερολόγο σας.
Πόσο φαίνεται ένας σωλήνας γαστροστομίας;
Ένας σωλήνας γαστροστομίας είναι μικρός και κρύβεται από τα ρούχα σας. Οι άνθρωποι θα ξέρουν εάν έχετε έναν τέτοια σωλήνα, μόνο εάν τους το δείξετε.
Ο σωλήνας γαστροστομίας είναι μόνιμος ή μπορεί να αφαιρεθεί;
Ο σωλήνας μπορεί να αφαιρεθεί και εφόσον το επιτρέπει η συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς, τότε θα αρχίσει να ξανασιτίζεται κανονικά από το στόμα.